درباره برنامه سیتریکس Citrix XenApp
سیتریکس محصول نرم افزاری شرکت XEN می باشد. این محصول نتیجه ایده دسترسی نرم افزارها از طریق شبکه و اینترنت بوده است. این مهم از طریق پروتکل ICA صورت می گیرد و سیتریکس امکان دسترسی به نرم افزار را از این طریق برای کاربران راه دور فراهم می کند. اگر بخواهیم به طور ساده کارکرد سیتریکس را شرح دهیم باید بگوییم امکانات آن شباهت بسیاری به ترمینال سرویس (Remote Desktop ) ویندوز دارد با این تفاوت که سیتریکس به جای دسترسی به دیسک تاپ ویندوز، فقط خود نرم افزار را در اختیار کاربر قرار می دهد. پروتکل ICA بهینه شده پروتکل RDP است که امکان دسترسی به نرم افزارها را بدون در نظر گرفتن نوع سیستم عامل و با استفاده از یک پهنای باند کم برای کاربران راه دور فعال می کند. به غیر از دسترسی به نرم افزار از طریق یک پهنای باند کم (حداقل۵۶Kbps ) یکی دیگر از خصوصیت مهم سیتریکس این است که امکان دسترسی به نرم افزارهای ویندوزی را در سیستم عامل های غیر ویندوزی مانند لینوکس فراهم می کند.
در چند دهه گذشته کامپیوترهای Desktop جایگاه ویژه ای را در انجام امور حساس و عملیاتی اکثر شرکت ها بخود اختصاص داده اند و همین امر باعث شده تا برای نگهداری، ارتقا و تنظیم برنامه ها بر روی آنها وقت و هزینه گزافی صرف گردد. این امر در شرکت های بزرگ محسوس تر است.
خوشبختانه روندی که از چند سال پیش در خصوص استفاده فزاینده از سرورهای متمرکز (Application Servers) برای ارائه برنامه ها به کاربران و بهره گیری از قابلیتهای پروتکل وب شروع شده، راهکار مناسبی برای استفاده بهینه و کم هزینه پیش رو نهاده است. در این روش کاربران با استفاده از برنامه های سبک و کم هزینه مرورگرها (Browsers) امکان اتصال و اجرای تمامی برنامه های تحت وب را بدون محدودیت های مکانی پیدا می کنند.
شرکت هایی که تماماً یا اکثر برنامه های خود را برای محیط غیر وب، مانند ویندوز، Mainframe و یا حتی DOS خریداری و یا نوشته اند و یا از سیستم های متفاوت بهره برده اند، برای بکارگیری وب میبایست برنامه های خود را کد نویسی مجدد نمایند که این امر هزینه بسیار زیادی را به سازمان تحمیل می کند و در بعضی موارد هم ممکن است که این تغییر کلاً امکان پذیر نباشد. از طرفی برنامه های تحت وب میبایست برای مقابله با نفوذ هکرها و جلوگیری از سرقت اطلاعات کاملا طراحی و تست شده باشند.
با توجه به نیاز بازار به حل این مسئله، از چند سال پیش شرکت Citrix با ارائه مجموعه ای از سرورهای تخصصی امکان اتصال و استفاده از تمامی برنامه های مختلف را از طریق وب و پروتکل http برای کاربران شبکه های LAN و اینترنت بدون نیاز به تغییر در سورس برنامه های موجود فراهم آورده است. برای مثال، برنامه Citrix Presentation Server بعنوان بهترین روش برای دسترسی و اجرای تمامی برنامه های تحت ویندوز، یونیکس، لینوکس و Mainframe توسط شرکت های بزرگ و کوچک در سطح جهان بکار گرفته شده است و کاربران از هر طریقی می توانند بدون اینکه نیازی به تغییر در برنامه های اصلی باشد آنها را اجرا نمایند، و البته امنیت آنها را نیز در سطح استانداردهای موجود تامین نماید.
(وی ام ویر) VMware یا Virtual Machine ware نرم افزار ماشین مجازی، نرم افزاری قدرتمند برای توسعه دهندگان نرم افزارها و مدیران سیستم و کسانی است که می خواهند در ساختار نرم افزاری شان تغییراتی اساسی بدهنداست. این نرم افزار با قدمت بیش از ۵ سال و برنده شدن برخی جوایز محصولات نرم افزاری، توسعه دهندگان نرم افزار را قادر می کند، پیچیده ترین برنامه های تحت شبکه را که در سیستم عامل های ویندوزهای مایکروسافت، مکنتاش اپل,Linux(لینوکس) یا Net ware(نت ویر)اجرا می شوند را روی تنها یک رایانه Desktop، اجرا کنند که این قابلیت در کنار برخی قابلیت های دیگر این برنامه از VMware یک وسیله ضروری برای توسعه دهندگان IT و مدیران سیستم ها ساخته است.
ایستگاه های کاری VMware
این ایستگاه کاری با فعال سازی چند سیستم عامل و برنامه های کاربردی مربوط به آنها به طور همزمان روی یک ماشین فیزیکی منفرد عمل می کندو سیستم عاملها به همراه نرم افزارهای کاربردیشان در ماشین مجازی همگی روی یک قطعه از سخت افزار نشسته اند. لایه مجازی سازی VMware، منابع سخت افزار فیزیکی را به منابع ماشین مجازی می نگارد به طوری که انگار هر ماشین مجازی، پردازنده، حافظه و دیسک و ابزارهای o/I ویژه خود را دارد و همگی آنها مطابق استاندارد رایانه های X86هستند.
به کمک ایستگاه کاری VMware میتوان شبکه های مجازی پیچیده ای راه اندازی کرد و انواع نرم افزارها را در بسیاری از محیط ها به طور همزمان اجرا کرد و تمامی این موارد را میتوان تنهاروی یک سیستم انجام داد. با استفاده از این برنامه می توان بدون نیاز به انجام عملیات پارتیشن بندی دوباره دیسک و سیستم عاملی جدید نصب کرد و بدون نیاز به بوت کردن رایانه می توان بین سیستم عاملهای نصب شده روی رایانه جابه جا شد یا سوئیچ کرد.
نصب VMware روی رایانه رومیزی(Desktop)اولین گام برای انتقال ساختار IT موجود به یک ساختار مجازی است. با ایستگاه کاری VMware ساده کردن عملیات توسعه و تست نرم افزار، سرعت بخشیدن به توسعه برنامه های کاربردی، سازگاری برنامه های کاربردی و اجرای عملی مهاجرت از یک سیستم عامل به سیستم عامل دیگر تضمین می شود. این نرم افزار همچنین امکان آگاهی از زیان های احتمالی برای شبکه یا سایر نرم افزارهای کاربردی را در صورت تعویض سیستم عامل ودیگر نقل و انتقال ها توسط این برنامه را به شما می دهد.
Microsoft® Hyper-V™ Server 2008 R2
نرم افزار Microsoft® Hyper-V™ Server 2008 R2 یک نرم افزار مستقل قابل اعتماد و بهینه سازی شده برای فناوری مجازی سازی یا همان Virtualization است که بر اساس آن با تعریف ماشین های مجازی این امکان فراهم میشود تا سیستم عاملهای مختلف بطور همزمان بر روی یک رایانه اجرا شوند. این فناوری که Hypervisor نامیده میشود حاوی تکنولوژی مجازیسازی برای نسخه سرور است و بروزرسانی عمدهای در ویندوز سرور ماکروسافت محسوب میگردد قبلاً با نام Viridian شناخته میشد این ابزار مجازیسازی برای ویندوز سرور 2008 میباشد.
این فناوری بشدت از سوی سازمانها و شرکتها مورد استقبال قرار گرفت زیرا کمک بسیار خوبی به کاهش هزینهها نموده و عدم وابستگی به سختافزار را بهمراه افزایش کارائی در مراکز داده و محیطهای IT بهمراه خواهد آورد.
این مجازی ساز کاملا مناسب برای مجازی سازی ویندوز سرور های ماکروسافت میباشد و شما مییتوانید بهترین انتظار کارایی ویندوز مجازی شده را از اینمجازی ساز داشته باشید.
فضای مورد نیاز برای استقرار نرم افزار ( FootPrint )
– VMware: در صورتی که از نسخه رایگان ESXi استفاده شود تنها به ۷۰MB فضا نیاز دارد .
– Microsoft Hyper-V: در صورتی که به صورت Server Core Only استفاده شود به ۲GB و در صورتی که از Full Windows Installation استفاده شود به ۱۰GB فضا نیاز است .
– Citrix Xen Server: فضای مورد نیاز این نرم افزار به طور ثابت ۱٫۸GB می باشد .
سیستم عامل مورد نیاز برای اجرا
- VMware: نسخه رایگان ESXi بدون نیاز به سیستم عامل پایه عمل نموده و مستقیما با سخت افزار ارتباط برقرار می کند ، نسخه تجاری ESX بر پایه Red Hat Linux تغییر یافته توسط شرکت VMware عمل مینماید .
- Microsoft Hyper-V: این نرم افزار بر پایه سیستم عامل Microsoft Windows Server 2008 سرویس دهی می کند .
- Citrix Xen Server: این نرم افزار بر پایه سیستم عامل Linux NetBSD سرویس دهی می کند .
درایور های سخت افزاری
- VMware: درایور ها بر اساس حجم انبوهی از تولید کننده ها در این نرم افزار قرار داده شده اند .
- Microsoft Hyper-V: درایور های استاندارد Windows .
- Citrix Xen Server: درایور های استاندارد Linux .
مدیریت پیشرفته حافظه RAM
- VMware: قابلیت استفاده از حافظه بلا استفاده یک ماشین برای یک ماشین دیگر .
- Microsoft Hyper-V: این قابلیت وجود ندارد .
- Citric Xen Server: این قابلیت وجود ندارد .
مدیریت پیشرفته فضای مورد استفاده (Storage )
- VMware: امکانات پیشرفته ای از قبیل sVmotion به شما این امکان را میدهد که سرور مجازی را به صورت زنده و در حال سرویس دهی از یک SAN Storage به مکان دیگری انتقال دهید .
- Microsoft Hyper-V: چنین گزینه ای در این نرم افزار وجود ندارد .
- Citrix Xen Server: چنین گزینه ای در این نرم افزار وجود ندارد .
سرعت انتقال اطلاعات هارد دیسک مجازی I/O
- VMware: بر اساس تکنولوژی سخت افزاری مورد استفاده محاسبه میگردد و عملا برابر با توان سخت افزاری می باشد .
- Microsoft Hyper-V: حد اکثر برابر با گلوگاه ( Bottleneck ) سیستم عامل Windows Server 2008 .
- Citrix Xen Server: حد اکثر برابر با گلوگاه ( Bottleneck ) سیستم عامل میزبان .
انعطاف پذیری در اضافه نمودن منابع سخت افزاری
- VMware: امکان اضافه نمودن RAM و CPU در حالت فعال بدون نیاز به توقف سرور مجازی به شرطی که سیستم عامل میهمان پشتیبانی کند . امکان افزودن حجم هارد دیسک و یا یک هارد دیسک جدید در حالت فعال ، امکان اضافه نمودن کارت شبکه در حالت فعال و . . .
- Microsoft Hyper-V: امکان اضافه نمودن هارد دیسک جدید در حالت فعال .
- Citrix Xen Server: امکاناتی در این زمینه وجود ندارد .