رم سرور یکی از عوامل تعیین کننده و مهم در عملکرد آن است. از آنجایی که سرعت و کارایی از اهمیت بالایی برخوردار است، ارائه ماژولهای DIMM (Dual In-line Memory Module) در دهه 1990 میلادی توانست تحول بزرگی در دنیای تکنولوژی باشد. این ماژول در مقایسه با ماژول قدیمی تر SIMM، در هر کلاک سینگل 64 بیت دیتا میفرستد که سرعت بالاتری را برای شما به ارمغان خواهد آورد. سه مورد رم RDIMM ،LRDIMM و UDIMM برای سرور استفاده میشوند. در این مقاله قصد داریم به دو نوع از رمهای پر استفاده در سرور بپردازیم تا بهترین انتخاب را داشته باشید. برای معرفی و مقایسه LRDIMM و RDIMM با ما همراه باشید.
آشنایی با دو رم LRDIMM و RDIMM
(Registered Dual In-line Memory Module) RDIMM
RDIMM در واقع ترکیبی از Registered+DIMM است که در نهایت مفهوم Registered Dual In-line Memory Module را ارائه میدهد. به این ramها، رمهای رجیستر شده نیز گفته میشود. در حقیقت، همان طور که از نام آن پیداست، برای رمهای Registered، رجیستری روی برد DIMM مانند پلی بین DRAM و کنترلر حافظه قرار گرفته است.
در این رم، ابتدا اطلاعاتی نظیر آدرسها، کلاکها و سیگنالهای کنترلی بر روی رجیستر فرستاده شده و سپس در اختیار DRAM قرار میگیرد. اما بر خلاف این اطلاعات، دادههای اصلی به صورت مستقیم و بدون ورود به رجیستر از کنترلر وارد DRAM میشوند. هدف از قرار دادن رجیستر بر روی رم RDIMM این است که انتقال اطلاعات به صورت همزمان و موازی با عملکرد و بهینگی بهتری انجام شود.
رم RDIMM در تنوع ظرفیتی و فرکانسی به بازار ارائه میشود که به صورت زیر میباشد:
- ظرفیت: بین 2 تا 64 گیگابایت
- فرکانس: 1.33 تا 1.6 گیگاهرتز
(Load Reduced Dual In-Line Memory Module) LRDIMM
رم LRDIMM مخفف و کوتاه شده عبارت Load Reduced Dual In-Line Memory Module است. تاریخچه ورود این رم به بازار به زمان معرفی پردازندههای E5-v2 توسط اینتل برمیگردد. این RAM با RDIMM تفاوت زیادی ندارد، تنها تفاوت این دو در قرارگیری بافر به جای رجیستر بر روی برد DIMM است. این جایگزینی سبب شده تا انتقال اطلاعات نیز با اندکی تفاوت صورت پذیرد.
در رم LRDIMM، تمامی اطلاعات نام برده شده نظیر آدرسها، کلاکها و سیگنالهای کنترلی، به همراه دادههای اصلی، ابتدا بر روی Buffer قرار میگیرند و سپس بین DRAMها تقسیم بندی انجام میشود. تراشه بافر سبب میشود تا بار کاری در گذرگاه رم تا حدی زیادی کاهش پیدا کند و مصرف برق پایین تری داشته باشید. به جز این نکته، بقیه موارد در ساختار رم RDIMM و LRDIMM یکسان هستند.
رم LRDIMM در ظرفیت بالاتری نسبت به RDIMM ارائه میشود و تا 128 گیگابایت ظرفیت در بازار به فروش میرسند. ظرفیت پایینتر رم RDIMM سبب میشود تا بهینگی و فرکانس برای انتقال موازی کاهش پیدا کند.
تفاوت رم LRDIMM و RDIMM در یک نگاه
- در رم LRDIMM به جای رجیستر از بافر استفاده شده است.
- رم LRDIMM در مقایسه با RDIMM از تنوع ظرفیتی بیشتری برخوردار است و تا 128 گیگ به بازار عرضه میشود.
- با LRDIMM سرعت و فرکانس بالاتری را تجربه خواهید کرد.
- رمهای RDIMM میتوانند با رمهای دیگر به کار خود ادامه دهند اما LRDIMM با سایر رمها هماهنگ نمیشوند.
- پهنای باند LRDIMM به نسبت بیشتر است و میتوانند در بانکها، انتقال اطلاعات بزرگ و پرداخت الکترونیک بهتر عمل کنند.
- رم RDIMM در رنکهای گوناگونی چون Single Rank، Dual Rank و Quad Rank تولید میشوند اما از رم LRDIMM تنها دو مدل Quad Rank و Octal Rank دیده میشود.
- تاخیر کمتری در رم LRDIMM در مقایسه با رم RDIMM به چشم میخورد.
از بین LRDIMM و RDIMM کدام یک رم بهتری برای سرور است؟
با توجه به نکات گفته شده، به نظر میرسد که رم LRDIMM به دلیل سرعت و ظرفیت بیشتر، گزینه مناسبتری برای سرور باشد. اما برای پاسخ به این سوال باید نیازمندیهای خود را بررسی کنید. قیمت همیشه نکته تاثیر گذاری در خرید قطعات است، برندهای تولید کننده معمولا در قیمت گذاری رمها دخیل هستند، اما به طور کلی، رمهای LRDIMM به خاطر تقاضا و ظرفیت بیشتر در مقایسه با رمهای RDIMM از قیمت بالاتری برخوردارند. اگر ظرفیت برای شما اهمیتی ندارد و به دنبال رمی با سرعت معقول هستید به سراغ رم RDIMM بروید، اما اگر ظرفیت فاکتور مهمی برای شماست، پیشنهاد ما به شما استفاده از رم LRDIMM است.
سخن آخر
در این مقاله، در خصوص رم LRDIMM و RDIMM و تفاوت آنها صحبت کردیم و دیدیم که بسته به نیاز کدام یک انتخاب مناسبی برای سرور است. امیدواریم از این مقاله لذت برده باشید. آداک فناوری مانیا با دارا بودن چندین سابقه درخشان در خصوص فروش سرور و تجهیزات شبکه در کنار شما خواهد بود تا بهترین انتخاب را داشته باشید. با خرید سرور از مانیا علاوه بر راهنمایی در انتخاب رم مناسب، از گارانتی فوق العاده ما نیز بهره مند شوید!